Офіційний портал
Районна адміністрація
Запорізької міської ради

по Дніпровському району

Адреса: 69096, вул. Петра Сагайдачного, 1А
+38 (061) 224-87-01, +38 (061) 224-86-95
e-mail: reception.dnpra@zp.gov.ua



ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ЗИМОВИХ ВОДОЙМАХ

      За будь-яких погодних умов зимова водойма таїть в собі небезпеку. Не тільки в період відлиг, а й у розпалі морозів крига рідко буває міцною.
      Як відомо, саме замерзла вода є найбільшою спокусою і, водночас, найбільшою небезпекою для рибалок та інших любителів прогулянок по замерзлій річці. Авжеж, можна зрозуміти, що зима асоціюється у людей зі снігом, катанням на ковзанах, риболовлею на льоду.
      Прикро, та не зважаючи на постійні наполегливі нагадування і попередження про небезпеку, яку приховують в собі водойми взимку, люди не вірять в те, що з ними може щось трапитися. Люди не вірять в небезпеку, поки вона не торкнеться їх самих.
      Тому, щоб не сталося непоправного, необхідно знати в яких саме місцях тонкий лід та яких правил необхідно дотримуватися під час зимової риболовлі та прогулянок на замерзлих водоймах.
      Лід може бути неміцним біля стоку води (наприклад, з фабрики або заводу); тонкий або крихкий лід буває поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у лід, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку.
      Безпечним вважається лід: для одного пішохода – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 сантиметрів; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 сантиметрів (масове катання – 25 сантиметрів); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 сантиметрів.
      Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.
      Якщо лід почав тріщати, не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.
      Зимова підлідна ловля риби потребує особливого дотримання правил безпеки:
- не пробивайте поруч багато лунок;
- не збирайтеся великими групами на одному місці;
- не пробивайте лунки на переправах;
- не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;
- завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
- тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.
і найголовніше не панікуйте!
      Якщо ви провалилися на льоду річки або озера: широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою.
      Намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різних рухів вибиратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.
      Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена.
      Будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтесь, поки не опинитеся в теплі, якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістить їй, що йдете на допомогу. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати їх потрібно з відстані 3-4 метрів, якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому.
      Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони.
      Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.


Пошук

Сделать стартовой Сделать стартовой
Добавить в избранное Добавить в избранное
subscribe Подписаться на рассылку

Анонси

Записей не найдено.




Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua





ZOKC

Шановні відвідувачі і користувачі сайту,
ми будемо вдячні, якщо Ви не забудете зробити посилання на нашу адресу dniprovska-ra.zp.ua
при використанні матеріалів сайту.


"Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Atribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше"

Создание сайтов Smartinternet