Офіційний портал
Районна адміністрація
Запорізької міської ради

по Дніпровському району

Адреса: 69096, вул. Петра Сагайдачного, 1А
+38 (061) 224-87-01, +38 (061) 224-86-95
e-mail: reception.dnpra@zp.gov.ua



У 2023 РОЦІ ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ РОЗШИРЮЄ СВОЇ ФУНКЦІЇ

     У зв’язку з набуттям чинності Закону України від 21.09.2022 № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 січня 2023 року уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.
     Kабінет Міністрів України постановою від 02.12.2022 р. № 1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» відкоригував, зокрема, положення Порядку здійснення страхових виплат, призначених у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, особам, що виїхали за межі України, затвердженому постановою КМУ від 09.08.2001 р. № 998. Отже, з 1 січня 2023 року фінансування витрат, пов'язаних із здійсненням страхових виплат потерпілому у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, які спричинили втрату працездатності, у тому числі на перерахування (переказ) грошових сум за межі України, провадиться за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

     Головне, що треба знати громадянам

     Чи змінилися з 1 січня 2023 року умови надання та розміри страхових виплат?
     Умови надання виплат не змінюються. Змінився лише орган, який здійснює страхові виплати.
     Відтепер Пенсійний фонд України виплачуватиме:
     - допомогу по тимчасовій втраті непрацездатності ( “лікарняні”);
     - допомогу по вагітності і пологах (“декретні”);
     - допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві;
     - одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.
     Закон зберігає надані громадянам гарантії за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Розміри окремих виплат збільшуються.

     Чи потрібно громадянам, страхові виплати яким було призначено ФССУ, повторно звертатись до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області для продовження виплати?
     Тим кому вже призначено страхові виплати у ФССУ, повторно звертатися до Головного управління Фонду в області не потрібно.
     З січня 2023 року фінансування таких виплат здійснюється Пенсійним фондом України на підставі переданих органами ФССУ справ отримувачів.
Щомісячні страхові виплати виплачуються через установи уповноважених банків або національним оператором поштового зв’язку
     АТ “Укрпошта”, за місцем фактичного проживання отримувача, зазначеного у заяві отримувача. Одноразові виплати здійснюються уповноваженими банками.

     Куди звертатися за призначенням та здійсненням страхових виплат?

     Заява, разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг, подається:
     - в електронній формі через вебпортал е-послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису чи електронної системи BankID або через Портал Дія;
     - у паперовому вигляді до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) або пересилається поштою.

     Чи збережеться право на пенсію по інвалідності потерпілим від нещасного випадку?

     Призначення пенсії по інвалідності здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
     Пенсія по інвалідності призначається за наявності у особи з інвалідністю необхідного страхового стажу. Право на пенсію по інвалідності не залежить від причини інвалідності. Раніше призначені пенсії виплачуються протягом всього строку, на які їх призначено. При цьому особа має право на отримання одночасно пенсії по інвалідності та страхової виплати.

     Оформлення, розрахунок та здійснення виплат по лікарняному

     Як і раніше оплату лікарняних буде здійснювати роботодавець.
     Для розрахунку виплат страхувальник має подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їхніми видами. Проте, починаючи із 1 січня 2023 року, вона подаватиметься не особисто, а через створений для цього інтерфейс в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду України.
     Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.
     При цьому, Закон скоротив час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від Пенсійного фонду України. Якщо раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

     Нові функції особистого кабінету страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України

     В особистому кабінеті будуть доступні такі функції:
     • можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків цього страхувальника згідно визначених ним критеріїв (період реєстрації листків непрацездатності, тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності);
     • формування (редагування) та відправку заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України.
     Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб.

     Особливості оформлення заяви-розрахунку

     Максимальна кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку становитиме 200 штук із метою поліпшення якості обслуговування та пришвидшення автоматизованого опрацювання заяв-розрахунків.
     Водночас до заяви-розрахунку можна буде додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути корисними при прийнятті рішення щодо фінансування.
     У той же час страхувальники, які з якихось причин не можуть користуватись електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок у паперовій формі та подати її до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).
     Слід зазначити, що за електронними та паперовими листками непрацездатності будуть складатися окремі заяви-розрахунки.

Пошук

Сделать стартовой Сделать стартовой
Добавить в избранное Добавить в избранное
subscribe Подписаться на рассылку

Анонси

Записей не найдено.




Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua





ZOKC

Шановні відвідувачі і користувачі сайту,
ми будемо вдячні, якщо Ви не забудете зробити посилання на нашу адресу dniprovska-ra.zp.ua
при використанні матеріалів сайту.


"Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Atribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше"

Создание сайтов Smartinternet