Офіційний портал
Районна адміністрація
Запорізької міської ради

по Дніпровському району

Адреса: 69096, вул. Петра Сагайдачного, 1А
+38 (061) 224-87-01, +38 (061) 224-86-95
e-mail: reception.dnpra@zp.gov.ua



УВАГА! НАГАДУВАННЯ!

     Усім суб’єктам господарювання, районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району НАГАДУЄ:
     Згідно із Законом України №2704-VIII від 25.04.2019 «Про забезпечення функціонування української мови як державної»:
     Стаття 28. Державна мова у сфері інформації для загального ознайомлення:
     Інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.
     Тож, якщо право споживача на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, потрібно передусім, спробувати вирішити ситуацію на місці: звернутися з проханням про обслуговування українською до персоналу, керівництва закладу чи на гарячу лінія торговельної мережі. Більшість власників об’єктів оперативно реагують на зауваження!
     На виконання рішень виконавчого комітету Запорізької міської ради від 29.09.2023 № 194 «Про мораторій та публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Запоріжжя», від 09.11.2023 № 643 «Про впорядкування дій з демонтажу інформаційних стендів, дошок, вивісок, зовнішньої реклами, інформація на яких здійснюється російською мовою», спеціалістами районної адміністрації здійснюється обстеження об’єктів сфери торгівлі та послуг на яких повинні бути вивіски, покажчики, оголошення та інше державною мовою. Про виявлені факти розміщення російською мовою суб’єктами господарювання, районною адміністрацією надається інформація до департаменту з управління активами Запорізької міської ради на затвердження виконавчого комітету міської ради рішень про демонтажі таких об’єктів.
     Додатково повідомляємо про додержання вимог цього Закону України, а саме:
     Стаття 30. Державна мова у сфері обслуговування споживачів.
     Відповідно до норм цієї статті Закону установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги державною мовою. Інформація про товари та послуги на території України державною мовою. Виробники(виконавці, продавці) в Україні всіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Інформація про вироби (товари)/,Є роботи чи послуги доводиться до відома споживача в порядку, у спосіб та обсязі, що визначені Законом України «Про захист прав споживачів».
     У разі якщо, крім державної, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами., обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншим за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України «Про захист прав споживачів».
     Звертаємо особливу увагу на те, що 16 липня 2022 року набрав чинності підпункт 1 пункту 7 розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якого запроваджуються нові норми Кодексу України про адміністративні правопорушення далі – КупАП).
     За порушення вказаних норм закону посадові особи, відповідно до статті 188 з позначкою 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення, несуть відповідальність,яка в різних сферах скоєння правопорушення складає від двохсот до чотирьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Але, при повторному порушенні протягом року – від п’ятисот до семисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (8500-11900 грн.).
     Враховуючи вищезазначене районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району звертається до усіх суб’єктів господарювання району дотримуватись вимог чинного законодавства. Будьмо відповідальними!

Пошук

Сделать стартовой Сделать стартовой
Добавить в избранное Добавить в избранное
subscribe Подписаться на рассылку

Анонси

Записей не найдено.




Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua





ZOKC

Шановні відвідувачі і користувачі сайту,
ми будемо вдячні, якщо Ви не забудете зробити посилання на нашу адресу dniprovska-ra.zp.ua
при використанні матеріалів сайту.


"Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Atribution 4.0 International License, якщо не зазначено інше"

Создание сайтов Smartinternet