
Симптоми отруєння грибами:
різкий біль у животі
головний біль
підвищення температури тіла
галюцинації
холодні кінцівки
судоми
задуха
марення
зниження пульсу, запаморочення
Профілактика отруєння:
найкраще уникати дикорослих грибів — надайте перевагу штучно вирощеним, сертифікованим грибам
не купуйте гриби без етикетки або листа-вкладиша, без інформації про походження
не купуйте гриби на стихійних ринках
уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, ніжки, губки
удома ще раз перевіряйте гриби — всі сумнівні негайно викидайте
не куштуйте гриби сирими
відварюйте гриби не менше трьох разів у свіжій підсоленій воді по 30 хвилин
зберігайте готові страви з грибами в холодильнику, в емальованому посуді, не довше доби
У разі появи симптомів отруєння:
негайно викликайте швидку медичну допомогу
не займайтесь самолікуванням — кожна хвилина важлива
не викидайте залишки страв з грибами — їх аналіз допоможе лікарям встановити джерело отруєння та швидше надати допомогу.
Увага:
Не годуйте грибами дітей — навіть їстівні гриби важко перетравлюються
Не вживайте гриби людям зі слабким здоров’ям або хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту